Op dit moment zit een felle onweersbui vlak bij Vaals, maar die trekt Duitsland in. Verder is het overal droog in Nederland. De komende uren is echter nog steeds kans op onweersbuien. Boven Noord-Frankrijk 'rommelt het', deze buien verplaatsen zich noord-noordoostwaarts en bereiken Noord-Brabant en Limburg vermoedelijk vanaf 22.00 uur.
Omdat in de hogere luchtlagen wat meer wind komt te staan, gaan de buien zich iets sneller verplaatsen. Dat is enerzijds wel fijn, want dan kan het niet zo lang op één plek blijven regenen en onweren. De kans op overlast is daardoor wat kleiner.
Aan de andere kant, buien worden vaak heviger als er grotere verschillen zijn in wind tussen de grond en hoger in de lucht. Dat betekent dat de buien van vanavond laat, en vroeg in de nacht, mogelijk feller en meer samengeklonterd zijn dan we eerder vanavond zagen.
Weerplaza geeft momenteel geen indicatie van welke regio in het land wel of geen onweer krijgt. We verwachten wel dat de zwaarste buien over het zuiden, zuidoosten en oosten van het land trekken. Grofweg over de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.
Er is inmiddels een stevige onweersbui ontstaan in het oosten van Noord-Brabant. De bui trekt langzaam noordoostwaarts, in de richting van Gennep. Boven de Ardennen, net buiten onze landsgrenzen, is ook een felle onweersbui ontstaan. Deze bui trekt naar Duitsland.
Boven het noorden van Frankrijk zitten ook stevige buien, met onweer, die eerst nog door België moeten trekken voordat ze Nederland aandoen. De verplaatsing van de buien is langzaam, dus het zal nog een tijdje duren voordat ze bijvoorbeeld bij Tilburg of 's-Hertogenbosch aankomen.
Let wel op, want er kan ook zomaar ergens in Noord-Brabant, Limburg of Gelderland in de komende uren een nieuwe felle bui ontstaan. Dat gebeurt soms in minder dan een half uur tijd. Het onweer kan ook gepaard gaan met windstoten, veel regen in korte tijd en misschien hagel.
Weerplaza raadt aan, omdat de buien ook plots nabij kunnen ontstaan, om geregeld de regenradar en onweerradar te bekijken, of installeer de Buienalert en Onweeralarm app. Je krijgt dan een seintje als er regen of onweer nadert. Heel handig bijvoorbeeld voor wie de Avondvierdaagse gaat lopen.
De komende uren draait de wind op steeds meer plaatsen naar de westhoek. Koelere lucht stroomt dan het land in en de temperatuur zal vooral in het westen van het land gaan dalen. Het is ook het moment dat er lokaal landinwaarts een forse onweersbui tot ontwikkeling kan komen. Dit zijn lokale buien, want op verreweg de meeste plaatsen blijft het in de namiddag en vroege avond droog. Weerplaza raadt organisaties van evenementen, zoals de vele avondvierdaagsen, aan om in de namiddag en vroege avond de weerberichten goed te volgen.
Later in de avond en komende nacht komen er vanuit het zuiden meer buien opzetten. Dit kunnen zeer stevige onweersbuien zijn met hagel, windstoten en mogelijk veel water in korte tijd. Bovendien zijn de buien grootschaliger, dus de kans op regen is aanmerkelijk groter dan de komende uren.
Met een hoogste temperatuur van 32,6 graden werd in Ell
(dicht bij Weert) om 14.10 uur het dagrecord van 29 mei 1944 verbroken. Nog
nooit sinds de start van de metingen is het op een KNMI-meetpunt op 29 mei zo
warm geweest als vandaag. De komende twee uur stijgt de temperatuur nog licht.
Opvallend zijn de grote verschillen in temperatuur. Waar in Maastricht de korte broek en T-shirt nog te warm zijn, wordt op de Waddeneilanden een extra dikke jas aangetrokken. Daar was het om 14 uur slechts 14 graden door een opstekende koude noordenwind. Dat meldt Weerplaza vanmiddag.
In Limburg en het oosten van Brabant is het inmiddels meer dan 30 graden. Het meetpunt Ell, op de grens van Brabant en Limburg, is om 13 uur de koploper mer 30,8 graden, Om het dagrecord van 29 mei te verbreken, dient de temperatuur boven de 32,2 graden uit te komen.
Grote verschillen op dit moment. Bij de wegtrekkende bui op de Wadden is het nu 13 graden, in Maastricht geeft de thermometer al 26 graden aan. Vanuit het zuiden wint de zon terrein en gaat de temperatuur op steeds meer plaatsen flink oplopen. Vanmiddag verwachten we 21 graden op de Wadden tot 33 of 34 graden in het zuidoosten.
Maandagmiddag wordt het zeer warm in het zuiden en oosten
van het land. Het kwik stijgt naar 30 tot 33 graden. Met deze waarden komen we
bij recordwaarden uit. Sinds de start van de metingen werd het op 29 mei op de
KNMI-meetpunten nooit warmer dan 32,2 graden. In 1944 werd deze temperatuur bereikt.
Het was ook in De Bilt dat jaar de warmste 29 mei. Het werd toen 30,0 graden.
De kans is aanwezig dat beide records vanmiddag worden verbroken.
Rond een uur of drie is de verwachting dat de wind uit het
westen gaat waaien. Koelere lucht stroomt dan het land in en de temperatuur zal
gaan dalen, het eerst in het westen. Het is ook het moment dat er lokaal
landinwaarts een forse onweersbui tot ontwikkeling kan komen. Dit zijn lokale
buien, want op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog.
In de avond en nacht komen er vanuit het zuiden meer buien
opzetten. Ook dit kunnen zeer stevige onweersbuien zijn met hagel, windstoten
en mogelijk veel water in korte tijd. Weerplaza raadt organisaties van
evenementen, zoals de vele avondvierdaagses, aan om in de namiddag en vroege
avond de weerberichten goed te volgen.
@marcopverhoef @helgavanleur @Weerplaza @omroepwest @MeteoGroupWeer Vanmorgen rond 6 uur #DenHaagzuid #arcus pic.twitter.com/8GblQGqD0v
— sietze alkema (@sietze) May 29, 2017
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.