Warmterecord en onweer

Zomer voorlopig stevig in het zadel

Van onze weerman

Michiel Severin
Warmterecord en onweer

Warmterecord en onweer

Michiel Severin
Michiel Severin
Michiel Severin 15 juni 2017 07:34 uur
Laatste update: 15 juni 2017 12:07 uur
Het kan niet op wat betreft het zomerweer. Vandaag beleven we de warmste 15 juni sinds 1900! Er is wel code geel, want een enkele bui kan later vandaag stevig uitpakken met onweer en flink wat regen.
De zomerdag begon met een kleurrijke zonsopkomst (foto Thieu Niellissen)

Het is vandaag in het zuidoosten recordwarm. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 22 graden op de Waddeneilanden tot rond de 30 graden in het zuidoosten en uiterste oosten. Stralend zonnig is het echter niet. Na een ochtend met zonnige perioden neemt vanuit het westen vanmiddag de bewolking en de kans op een paar (onweers)buien toe.

Datumrecord

De maxima van 15 juni

Het record voor 15 juni is rond het middaguur verbroken. De hoogste waarde voor een KNMI-locatie was in handen van het reeds opgeheven KNMI-meetpunt Soesterberg. In 1957 werd het daar op 15 juni 29,1 graden. In Eindhoven werd rond 12 uur deze waarde overtroffen. Eindhoven kwam toen op 29,3 graden uit.

De hoogste waarde werd uiteindelijk gemeten op meetstation Arcen met 30,6 graden. Die locatie is dus de nieuwe recordhouder voor 15 juni. Het record voor 15 juni staat overigens opvallend laag, want op de dagen vlak voor en vlak na de 15e staan de records vaak rond 32 graden en op 18 juni zelfs op 34,7 graden.

Dat het ook totaal ander weer kan zijn in deze tijd van het jaar zouden we met al deze zomerwarmte bijna vergeten. De koudste 15 juni, van de maximumtemperaturen, is slechts 9,5 graden. Toevallig werd die waarde ook op vliegbasis Soesterberg gemeten.
meteoroloog Michiel Severin

Code geel voor onweer

Het KNMI en Weerplaza hebben inmiddels code geel uitgegeven voor de kans op onweer en forse regenval. Severin: “Het is slechts code geel, onze laagste waarschuwingskleur. We verwachten vooral in het zuidoosten en oosten een paar stevige buien waarbij het kan onweren en hard regenen. Flinke overlast verwachten we niet, maar onweer is natuurlijk altijd iets om voorzichtig mee te zijn.”

Vrijdag is het wat minder warm, in het weekend zullen de stoelen weer bezet zijn (foto Gieny Westra)

Warm weekend

De buien gaan samen met een naar west draaiende wind. Daardoor wordt het vanmiddag in het westen al minder warm en vanavond wordt de warmte ook in het oosten van het land verdreven. Vrijdag is het flink koeler met maxima van 17 graden aan zee tot 20 graden in het zuiden. In de kustprovincies schijnt de zon geregeld, maar landinwaarts hebben wolken vaak de overhand. Mogelijk valt er in het oosten nog een buitje.

In het weekend keert de zomerwarmte alweer terug. Zaterdag is een overgangsdag met droog weer, opnieuw de meeste zon aan zee en maxima van 21 tot 24 graden. Zondag wordt het bij flink wat zon 25 tot 29 graden. Ook na het weekend blijft het warm. Zowel maandag als dinsdag weet de temperatuur zelfs de 30 graden te halen. Ondanks de dip van vrijdag zit de zomer dus stevig in het zadel.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen