Risico op natuurbranden

Risico op natuurbranden

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 31 augustus 2022 10:08 uur
Laatste update: 31 augustus 2022 13:53 uur
Het is al een tijd bijzonder droog in Nederland met een oplopend neerslagtekort. Een natuurbrand kan dan snel ontstaan, zoals nu in De Peel.

Grote natuurbrand in De Peel

Vanochtend is door een nog onbekende oorzaak een natuurbrand ontstaan in De Peel, Limburg. Door de combinatie van droogte, hoge temperaturen en een matige wind is het risico op natuurbranden nu erg groot. In totaal staat nu 20 hectare natuurgebied in brand en het blussen gaat erg lastig doordat het gebied slecht te bereiken is.

Ook komende dagen blijven de ingrediënten voor het ontstaan van nieuwe natuurbranden aanwezig. Het blijft droog en ook de temperatuur stijgt weer richting zomerse waarden. Met een matige wind kan het vuur zich ook sneller verspreiden. Mogelijk volgt vanaf het weekend enige verlichting van droogte, wanneer lagedrukgebieden zich meer richting onze contreien begeven. Het risico op natuurbranden zal dan ook wat kleiner worden.

In onze VR-video leggen wij je uit hoe een natuurbrand kan ontstaan.

Fase 2: wees alert

Op moment van schrijven is in heel het land fase 2 actief (de hoogste fase). Dit houdt in dat het risico dat een natuurbrand ontstaat groter is . Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terrein-eigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken.

Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld vooral in deze fase verdachte zaken meteen via 112.

Hieronder beelden van een grote natuurbrand in De Peel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen