Wat is een circumzenitale boog?

Wat is een circumzenitale boog?

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 18 september 2024 08:00 uur
Laatste update: 18 september 2024 10:48 uur
Een bijzon wordt niet vaak gemist als die waarneembaar is. Een circumzenitale boog daarentegen valt niet veel mensen op omdat die vrijwel recht boven je staat.

Circumzenitale boog, een haloverschijnsel

Vandaag kregen wij op de redactie meerdere foto's binnen van een optisch verschijnsel. De meeste inzenders omschreven het als een stukje regenboog hoog in de lucht. Wat zij feitelijk zagen was een circumzenitale boog. Dit verschijnsel is een halo, een optisch verschijnsel in de lucht en ontstaat doordat licht wordt gebroken in ijsdeeltjes waardoor het kleurenspectrum zichtbaar wordt. De ijsdeeltjes vormen samen vaak hoge sluierbewolking. Meteorologen noemen die bewolking cirrus, cirrostratus of cirrocumulus.

Bij een regenboog wordt het licht gereflecteerd door regendruppeltjes waardoor het spectrum ook zichtbaar wordt.

Een circumzenitale boog staat met zijn bolle kant richting de zon gekeerd. Aan de binnenzijde van de boog zien we de violetkleur, aan de buitenzijde rode kleur. De kleuren zijn bij deze halo vaak extra helder. De boog staat vrij hoog aan de hemel en wordt daarom niet vaak opgemerkt. Je moet echt bijna recht omhoog kijken.

Circumzenitale boog 1 oktober 2023

Een Circumzenitale boog kan tegelijk voorkomen met andere halo verschijnselen. Als je bijvoorbeeld bijzonnen ziet is het goed idee om recht omhoog te kijken. Mogelijk zie je dan ook een circumzenitale boog.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen