Een maanboog, een regenboog in de nacht

Een maanboog, een regenboog in de nacht

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 27 december 2023 17:32 uur
Laatste update: 28 december 2023 09:17 uur
Een halo om de (volle) maan is best wel vaak te zien, maar een regenboog in het donker is bijzonder en best uniek te noemen. Tweede Kerstdag werd er een gezien.

Regenboog

Voor een regenboog heb je zonlicht en waterdruppeltjes nodig. Als je zelf op de juiste plek staat kan je een regenboog waarnemen. Heel soms, bij volle maan en een echt donkere nacht is het mogelijk om een regenboog in het donker te zien, maar dit is wel vrij uniek.

Maanboog

Fleur Nacken, Sittard

Afgelopen dinsdag, Tweede Kerstdag, werd er in Limburg zo een maanboog waargenomen in de avond. een dergelijk boog kan bij ideale omstandigheden soms zichtbaar worden. Het maanlicht (feitelijk gereflecteerd zonlicht) is zo sterk dat het licht gebroken wordt door kleine druppeltjes. De boog verschijnt net als een regenboog met de lichtbron in de rug.

Het fenomeen is bijna alleen te zien tijdens of rond volle maan. De maan moet nog laag aan de horizon staan en ongehinderd 'schijnen'. Daarbij moet het dus goed donker zijn. De beste kans in de winter om een maanboog te zien is zo'n 2 uur na zonsondergang. Er moeten natuurlijk ook (kleine) druppeltjes zijn waardoor het licht gebroken wordt.

Heb jij dit bijzondere fenomeen ook vastgelegd? We ontvangen graag de beelden om bij het artikel te plaatsen.

Doordat het gereflecteerde licht van de maan minder sterk is dan direct zonlicht, zijn maanbogen over het algemeen fletser en daardoor wittig, maar soms zijn de kleuren wel goed te onderscheiden. Wanneer je een foto maakt met een lange sluitertijd komen de kleuren sterker naar voren. Helaas wordt de omgeving dan ook een stuk lichter waardoor het magische van het fenomeen weer verdwijnt.

Beelden: Daniëlla Gadellaa, Limburg

Overigens observeerde Daniëlla ook nog een dubbel halo rond de maan.

Foto: Daniëlla Gadellaa, Limburg

Foto boven: om de maan zien we een 9 graden boog (de binnenring) en een 22 graden boog (de buitenring) om de volle maan 26 december. Daarnaast zien we nog een derde ring (de meest linker) die niet om de maan heen gaat maar door de maan heenloopt. Dit is een paraselenische kring. Deze kring heeft als middelpunt het zenit.

Hieronder staan nog 2 explainers over halo's en regenbogen.

Speel deze video af
Speel deze video af

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen