Hoe ontstaat sneeuw?

Hoe ontstaat sneeuw?

Redactie
Redactie
Redactie 7 april 2021 11:00 uur
Laatste update: 7 april 2021 12:02 uur
Een flink pak sneeuw is zeldzaam in Nederland. Gemiddeld genomen valt er op 20 dagen sneeuw. Wat is sneeuw eigenlijk en hoe ontstaat het?

Wat is sneeuw?

Sneeuw is een vorm van neerslag die uit ijskristallen of een samenklontering hiervan bestaat. De ijskristallen hebben zes punten en ze zijn er in verschillen soorten en maten. Bij een temperatuur van +1 graad zijn de sneeuwvlokken het grootst. Vriest het 6 graden of meer, dan krijg je in de droge lucht losse ijskristallen, de bekendste vorm is de ijsster.

Hoe ontstaat sneeuw?

Als je aan sneeuw denkt, denk je aan kou. Vrieskou is precies wat je nodig hebt voor sneeuw. De hele luchtlaag waar de neerslag doorheen valt, moet een temperatuur hebben van rond of onder het vriespunt. Sneeuw krijg je dus alleen in ijskoude lucht. Wanneer bij ons in de winter de wind uit het noordelijke richtingen waait, wordt meestal lucht vanaf het poolgebied aangevoerd. Deze luchtsoort is ideaal voor de aanmaak van sneeuw want naast een koude atmosfeer geeft het relatief warme Noordzeewater extra energie voor buien. Bij een oostelijke wind is de lucht in de winter ook vaak berenkoud maar dan is de atmosfeer meestal te droog om neerslag te krijgen. Je hebt dus ook vocht nodig om neerslag te produceren. Met een noordelijke stroming van zeer koude lucht, vrij hoog in de atmosfeer van -30 graden, over de Noordzee ontstaan sneeuwbuien in lange buienstraten. Maar bij een westelijke koude luchtstroming kunnen ook sneeuwbuien tot ontwikkeling komen.

Pak droge sneeuw. Foto: Piet Grim.

Natte sneeuw in Limburg. Foto: Jan Boneschansker

Wanneer krijg je natte sneeuw?

Ligt het kwik in de onderste meters van de atmosfeer enkele graden boven het vriespunt, dan smelten de vlokken deels en krijg je “natte”sneeuw. Natte sneeuw verdwijnt meestal gelijk. Alleen als er veel natte sneeuw in korte tijd valt, kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. Dit gebeurt dan vaak op koude oppervlakken zoals gras, daken en auto’s.

De verschillende soorten droge sneeuw

Een temperatuur in de hele luchtlaag onder het vriespunt levert droge sneeuw op. Je hebt verschillende soorten droge sneeuw; van ijsnaalden bij temperatuur fors onder nul (ook wel diamant dust genoemd en komt veelal in de poolstreken voor) tot poeder-, korrel- en motsneeuw van 5 mm grootte.

De sneeuwrijkste winter in Nederland was die van 1963 met 37 sneeuwdagen in de Bilt. In dit jaar werd een Elfstedentocht gereden, ook wel bekend als de hel van '63

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen