Wisselvallig weer meer dan welkom

Wisselvallig weer meer dan welkom

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 25 juni 2017 07:13 uur
Laatste update: 26 juni 2017 09:20 uur
De komende week lijkt het flink wisselvallig te gaan worden. Veel tuinen en akkers schreeuwen om water, het wisselvallige weer is voor de natuur dus meer dan welkom. De droogte wordt minder, maar het tekort blijft.

Wisselvallige week voor de boeg

Bij stevige buien kan soms veel water in korte tijd vallen.

De komende week belooft en wisselvallige week te worden. Ondanks de droge start op maandag, slaat vanaf dinsdag het weer om. Een serie lagedrukgebieden die horen bij een hoogtelaag die boven onze omgeving komt te liggen, trekken de komende week over het westen van Europa. Rond deze weersystemen ontstaan gemakkelijk gebieden met regen of een groot aantal buien. Het zou lokaal zomaar behoorlijk nat kunnen worden.

Maandag blijft het op de meeste plaatsen droog en zijn er naast stapelwolken ook perioden met zon. Het  wordt 18 graden op de Wadden tot plaatselijk 24 graden in Limburg. Dinsdag nadert een lagedrukgebied. De dag begint met wat zon maar geleidelijk neemt de bewolking toe. In het noorden wordt het 21 graden, in het zuidoosten kan het 24 graden worden. In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de kans op een aantal regen- en onweersbuien toe. Woensdag wordt de warmte verdreven, al kan het plaatselijk nog wel zomers warm worden. Ook woensdag vallen er een flink aantal buien, mogelijk met onweer. Donderdag en vrijdag hebben we nog altijd met hetzelfde lagedrukgebied te maken die op dinsdag en woensdag voor de vele buien in onze omgeving zorgt. Het is een paar graden koeler, maar de buien blijven aanwezig. Ook het weekend verloopt waarschijnlijk wisselvallig, maar minder nat dan de dagen ervoor.

Droogte wordt minder

Zeer droog in het westen en zuiden van het land

Het is in ons land normaal dat er in het winterhalfjaar een neerslagoverschot is, en in de zomer een neerslagtekort. Dit jaar is het neerslagtekort tot nu toe wel enorm. Rond deze tijd van het jaar hoort er een neerslagtekort van ongeveer 30 tot 50 millimeter te zijn. Momenteel is het tekort in de droogste gebieden (westen en zuiden) 180 tot 200 millimeter! Door deze droogte moeten akkers dagelijks flink worden beregend en zijn enkele waterschappen veendijken gaan besproeien om uitdroging te voorkomen. In België is de droogte een nog groter probleem. Daar geldt in sommige regio's een beregeningsverbod en wordt mensen ten zeerste afgeraden om tuinen met kraanwater te besproeien.

De droogte wordt de komende week weliswaar iets minder als we met een aantal storingen te maken krijgen. Regionaal kan ook best veel neerslag vallen (enkele tientallen millimeters), maar het neerslagtekort komt met deze neerslag nog niet in de buurt van het normale neerslagtekort voor deze tijd van het jaar. Nu behoort dit jaar tot één van de droogste jaren tot nu toe, maar zal na komende week natter zijn dan de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen in 1901.

Neerslag meer dan welkom

Neerslagtekort daalt, maar blijft groot

Voor de natuur is de neerslag van de komende week meer dan welkom. De bodem is op sommige plaatsen over een best dikke laag zeer droog geworden. Hierdoor zien bomen er soms uit alsof het herfst is. Het gras is geel en gewassen op akkers groeien slechter dan normaal. Daarnaast daalt naast het grondwaterpeil ook de waterstand in de grote rivieren gestaag. Rijkswaterstaat spreekt al van een verlaagde waterstand. Het water in de rivieren staat gemiddeld 2 meter lager dan normaal (iets minder dan 8 meter boven NAP waar ongeveer 10 meter boven NAP een normale waarde is).

Deze week kunnen enige waterreserves voor de komende periode worden gemaakt. Deze week zal er meer neerslag gaan vallen dan er door de natuur gebruikt gaat worden. De zomer duurt echter nog ruim 2 maanden. Er zal vast nog wel een nieuwe droge periode gaan volgen. Wanneer en hoe droog is natuurlijk de vraag. Wij zullen de neerslag de komende week wel snel beu zijn, maar de natuur is er blij mee!

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen