Woensdag eerst heet, daarna onweer

Heet zomerweer opnieuw van korte duur

Van onze weerman

Redactie
Woensdag eerst heet, daarna onweer

Woensdag eerst heet, daarna onweer

Redactie
Redactie
Redactie 18 juli 2017 12:30 uur
Laatste update: 18 juli 2017 17:21 uur
Woensdag wordt een hete zomerdag, met temperaturen van 28 tot 32 graden. In de ochtend is er nog ruimte voor zon, maar laat in de middag en 's avonds gaan flinke onweersbuien over het land trekken.

Tropische temperaturen tot 32 graden

Het wordt een hete dag, woensdag. Na een nacht met minima rond 16 graden en misschien een enkele (onweers)bui in het zuidwesten, schijnt de zon in de ochtend vrij geregeld. De temperatuur stijgt daarbij razendsnel en heeft tegen het middaguur bijna overal al de zomerse grens van 25 graden overschreden.

De maxima komen uiteindelijk tussen 27 of 28 graden in het noorden en lokaal 32 graden in het zuidoosten uit. In de middag wordt het broeierig en vochtig warm, een duidelijk teken dat de atmosfeer onstabiel en 'opgeladen' wordt, klaar voor een elektrische ontlading. Die ontlading komt in de tweede helft van de middag en 's avonds, als stevige onweersbuien vanuit het zuiden over het land gaan trekken.

Hitte door zware onweersbuien verdreven

Altocumulus floccus, een wolkensoort die verraadt dat de lucht onstabiel is.

Zoals het er nu naar uitziet, trekken de meeste buien over de westelijke helft van het land, vooral in Zuid-en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Friesland. De minste kans op onweer lijkt aanwezig in de Achterhoek, het oosten van Noord-Brabant en in Limburg. Dat is goed nieuws voor deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Let wel op, de prognose kan nog veranderen in de loop van woensdagochtend. Blijf de weerberichten dus woensdag overdag goed volgen. Bekijk regelmatig ook de regenradar en onweerradar.

De onweersbuien kunnen in elk geval gepaard gaan met zware windstoten tot 85 km/uur. Lokaal valt ook hagel en op een enkele plaats kan het stortregenen, met risico op wateroverlast. Het is overigens heel goed mogelijk dat er veel plekken zijn waar helemaal geen bui overheen trekt. Daar blijft het dus bij een donkere lucht op afstand, of zelfs dat niet eens, maar wel een fraaie (vuurrode) zonsondergang.

Onweersbuien ontladen veel energie

Een onweersbui kan in de eerste plaats vooral heftig worden, als er in de atmosfeer een grote hoeveelheid 'potentiële energie' beschikbaar is. Dat is energie die vrijkomt als er een sterke opwaartse luchtbeweging in gang wordt gezet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als er sterke thermiek is, zoals op een hete zomerdag, of door het passeren van een storing zoals een koufront. Woensdagavond passeert er zo'n kleine storing, die voldoende is om de zware buien te laten ontstaan.

Bij één enkele onweersbui kan woensdag in een uur tijd evenveel energie vrijkomen, als een stad als Maastricht verbruikt aan stroom en gas in een jaar.

Na woensdag normale temperaturen

Na de hitte van woensdag krijgen we normaal zomerweer, het maximum ligt overwegend rond 23 graden. De nachten verlopen ook niet meer zo klam. Vooral in de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur flink, lokaal onder de 10 graden. Op donderdag vallen enkele buien, vrijdag blijft het overwegend droog. In het weekeinde is weer een bui mogelijk. Volgende week wordt het mogelijk weer iets warmer, bekijk daarvoor zelf de 15 daagse.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen