Zeer warm weekeinde

Zeer warm weekeinde

Redactie
Redactie
Redactie 22 augustus 2019 07:59 uur
Laatste update: 26 augustus 2019 13:37 uur
Vandaag begint een nieuwe zomerse periode in Nederland. Vanaf zondag wordt het 30 graden verder landinwaarts. Het is onzeker of het regionaal tot een hittegolf komt, vanwege onzekerheid over binnendringende koele zeelucht na het weekeinde.

Een hogedrukgebied ligt boven het zuiden van Scandinavië en zorgt voor een oostelijke wind in het weekeinde. In de hogere luchtlagen is de stroming meer zuidelijk, waarmee de warme lucht uit het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika naar ons land wordt gevoerd.

Vrijdag wordt het zomers warm in een flink deel van het land, tussen 25 en lokaal 28 graden. In de kustgebieden blijft het kwik iets lager, ook omdat er ’s middags een koele wind vanaf zee kan opsteken.

Prachtig weekeinde met veel zonneschijn

Foto: Paul Hermans

In het weekeinde schijnt de zon volop en de wind is overal oostelijk van richting. Zaterdag stijgt de temperatuur naar 25 graden op de Waddeneilanden en 27 tot mogelijk nét 30 graden in de rest van het land.

Zondag wordt het overal zomers warm, ook op de Waddeneilanden, met waarden tussen 25 en 28 graden op de meeste plaatsen. In het oosten en zuidoosten wordt het tropisch met een maximum van 30 of 31 graden.

Regionale hittegolf nog onzeker

Ook na het weekeinde blijft het behoorlijk zonnig en flink warm, maar er is wel onzekerheid over mogelijk binnenstromende koele zeelucht of een forse regen- of onweersbui. Dat is medebepalend voor hoe warm het precies wordt én de kansen op een regionale hittegolf.

Voor een hittegolf moet het minimaal 5 dagen op rij zomers warm zijn (25 graden of hoger), waarbij in die periode ook minimaal 3 tropische dagen worden gehaald (30 graden). Een hittegolf is geëindigd als de temperatuur op een dag geen 25 graden meer haalt.

Kansen op warmte en hitte voor Eindhoven

Veel onzekerheid (grijze band) na het weekeinde.

Vanaf vandaag tot en met woensdag wordt het elke dag wel 25 graden in het zuidoosten, dat is dus 7 dagen op rij. Maar er zijn ook nog drie dagen met 30 graden nodig. Dat lukt waarschijnlijk wel op zondag en maandag.

Koele zeelucht kan warmte tempereren

In verschillende berekeningen van het Europese weermodel stroomt koelere lucht, door een zeewind, aan het einde van de maandagmiddag vanuit het zuidwesten diep het land in. Waarschijnlijk is regionaal 30 graden op dat moment al wel gehaald.

Op 27 juli was er ook een groot contrast door binnendringende koele zeelucht.

Dinsdag kan het binnendringen van de koele lucht, in diezelfde berekeningen, al eerder op de dag gebeuren, waardoor het kwik diep landinwaarts geen 30 graden haalt. Die kans is niet gering en ligt ergens tussen 30 en 50%.

Woensdag kan hetzelfde spelletje nogmaals gespeeld worden, dan is de kans op 30 graden in het zuidoosten en oosten zelfs nog onzekerder. Er kunnen bovendien op de grens tussen koele en warme lucht ook nog eens forse buien ontstaan.

Er is overigens nog een ander scenario, waarin de onzekerheid na het weekeinde amper een rol speelt. Wanneer er zaterdag nét 30 graden wordt gehaald, maken de 30 graden daarna op zondag en maandag de bingokaart vol om een regionale hittegolf af te kondigen.

Alles samengenomen schat Weerplaza de kans op een regionale hittegolf nu op 30 tot 35%.

Drie regionale hittegolven zeldzaam

De laatste week van juni bracht in het zuidoosten de eerste hittegolf, eind juli volgde een tweede hittegolf en we staan dus misschien aan de vooravond van de derde regionale hittegolf.

Zelfs nu de Nederlandse zomers al flink zijn opgewarmd, is het nog zeldzaam dat een zomer meer dan twee hittegolven oplevert. De laatste keer was in de zomer van 2006. Recordhouder is de zomer van 1947, met regionaal vijf hittegolven.

Opvallende regelmaat in warm zomerweer

Het zeer warme zomerweer komt dit jaar met een opvallende regelmaat. Zowel eind juni, eind juli als eind augustus staan in het teken van zomerse tot tropische temperaturen.

De tweede hitteperiode was zeer intensief, met een landelijke hittegolf en natuurlijk een nieuw Nederlands hitterecord, toen de eerste keer 40 graden in ons land werd gemeten.

Geen extreme hitte ditmaal

Tot slot, misschien geen verrassing maar zo extreem heet als eind juli wordt het deze periode niet. Dat komt onder andere doordat er sinds die tijd aardig wat regen is gevallen. De grond is minder dor en uitgedroogd.

We zijn inmiddels ook verder verwijderd van de langste dag (21 juni). De zon staat 's middags minder hoog aan de hemel, ook is de zonsopkomst alweer bijna een uur later op en zonsondergang een uur eerder.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen