Zevenslapersdag: Hoe wordt de zomer

Zevenslapersdag: Hoe wordt de zomer

Raymond Klaassen
Raymond Klaassen
Raymond Klaassen 27 juni 2018 07:10 uur
Laatste update: 18 februari 2019 09:17 uur
Vandaag 27 juni is het zevenslaperdag. In Duitsland een belangrijke dag omdat een oude boerenwijsheid gekoppeld is aan deze dag. Het is tijd voor een weerweetje.

Duitse boerenwijsheid: 27 juli geeft trend voor de zomer

In Duitsland zegt men: "Das Wetter am Siebenschläfertag sieben Wochen bleiben mag", hetgeen geïnterpreteerd mag worden als: Het weer op Zevenslapersdag zal zeven weken aanhouden. Het is nogal een uitspraak van de Duitse boeren die deze regel eeuwen geleden introduceerden. Een weersverwachting voor zeven weken. Dat kan bijna niet goed gaan.

Inmiddels weten we allemaal wel dat we een weersverwachting voor de langere termijn niet kunnen ophangen aan het weerbeeld dat op een bepaalde dag het actuele weerbeeld is. Zo werkt de atmosfeer niet.

De zeven slapers zijn martelaars uit een Christelijke legende: De Zevenslapers van Efeze. Hun gedenkdag is 27 juni.

Tijd voor onderzoek

Toch werd de regel bij onze oosterburen dusdanig vaak aangehaald dat onderzoekers zijn gaan uitzoeken of er misschien toch een kern van waarheid in zat. De resultaten waren opmerkelijk. Uit het onderzoek kwam naar voren dat voor het grootste deel van Duitsland de regel uitkwam in zo’n 50 tot 60 procent van de gevallen. In het uiterste zuiden betrof het zelfs 70 procent, hetgeen een zeer hoog percentage is.

Er is wel een kleine kanttekening. De onderzoekers gingen niet van 7 weken uit omdat 7 weken lang een zelfde weertype onmogelijk is op onze breedte op aarde. Tijdens het onderzoek werd er naar een periode van 3 tot 4 weken gekeken, maar ook dan zijn de percentages nog steeds hoog.

In Nederland kennen we de weerspreuk: Als het regent op de heilige Zevenslaper regent het tot zeven dagen later.

Vandaag is het dus Zevenslapersdag en Duitsland maakt zich op voor een warme zomerse dag. Dat ziet er dus goed uit voor onze buurtjes die wel van warm en zonnig weer houden. Als Die Mannschaft zich dan vandaag ook nog weet te kwalificeren voor de tweede ronde wordt het helemaal feest.

Wat Nederland betreft, misschien kunnen wij wel een beetje meeliften met de zevenslapersregel. Het Nederlands klimaat is vergelijkbaar met het klimaat in Noord-Duitsland en daar zijn de percentages ook nog vrij hoog.

Sprong in de tijd

Hebben we dan alles verteld? Nee, nog niet want er is nog wel een belangrijk detail. Toen de zevenslapersregel geïntroduceerd werd lang, lang geleden was het inderdaad 27 juni. In 1582 werd de kalender eenmalig aangepast (kalenderhervorming) en werden er 10 dagen overgeslagen. Voor het referentiepunt dat de boeren ooit gebruikten is 27 juni dus eigenlijk niet geschikt, maar moeten we kijken naar de periode rond 7 juli. Snapt u het nog?

Speel deze video af

Positie jetstream

Meteorologisch is het veel verstandiger om te kijken naar de positie van de jetstream ( een band met hoge windsnelheden op grote hoogte in de atmosfeer). De jetstream kan een goede verklikker zijn voor het weer de komende periode. Ligt de jetstream ten zuiden van Nederland en Duitsland dan bevinden wij ons aan de koude kant en is er kans op wisselvallig weer. Ligt de as van de jetstream ten noorden van ons land dan bevinden we ons aan de warme kant en maakt warm zomerweer de komende tijd de meeste kans. Dat laatste is momenteel het geval en dat zien we dus ook in de langetermijnverwachting voor de komende 2 weken terug (zie de animatie).

Conclusie: Voorlopig warm

Of het ook 3, 4 of zelfs 7 weken aanhoudt? Zover durf ik niet te gaan. Laten we ons eerst maar eens instellen op de warmte of hitte die er de komende periode zit aan te komen. Of je er nu van houdt of niet, er is geen ontkomen aan.


Zie ook ons artikel: De zomer keert terug.


Een warme periode breekt aan

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen