Zomerse week op komst!

Zomerse week op komst!

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 30 mei 2021 12:17 uur
Laatste update: 30 mei 2021 12:53 uur
Er staat een schitterende week op het programma met veel zon en aangename temperaturen! Toch neemt later ook de kans op onweer langzaam toe...

Koude mei eindigt warm

Mei 2021 blonk niet bepaald uit in hoogstaand lenteweer en veel warmte, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Het was wekenlang wisselvallig en ronduit koud voor de tijd van het jaar. Toch slaagt de maand er waarschijnlijk in nog één of twee warme dagen (20 graden of meer) binnen te slepen in De Bilt. De enige écht warme dag tot nu toe was op 9 mei: in het zuidoosten werd het toen lokaal zelfs afgerond 28 graden. Dergelijke temperaturen zijn komende week ook zeker niet uitgesloten en de warmte lijkt bovendien een veel langere adem te hebben...

Gemiddelde temperatuur (mei), De Bilt (KNMI)

Juni begint zomers

Met juni op de kalender wordt het namelijk flink warm. De aanvoer over het koude water van de Noordzee lijkt eindelijk weg te vallen, waardoor de lucht veel sneller kan opwarmen dan de afgelopen weken het geval was. Hierin werkt de hoge zonkracht natuurlijk ook mee. Met een noordoostenwind komen we vandaag al uit rond 20 graden en morgen is regionaal 22 of 23 graden mogelijk. Maar vanaf dinsdag wordt het echt zomers.

Onder invloed van een hogedrukgebied ten noorden van Nederland kan de warmste luchtsoort ons dinsdag bereiken. In het binnenland moeten we dan al snel denken aan zomerse waarden rond 25 of 26 graden; in de kustgebieden en zeker rondom het IJsselmeer en op de Waddeneilanden blijft het wel gevoelig frisser. De watertemperatuur aldaar is nog flink onder de maat en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de opwarming overdag. Het is de eerste dagen zelfs de vraag of het Waddengebied wel aan de warme grens van 20 graden komt. Verder kan langs de kust in de (na)middag een koud zeewindje opsteken.

Verwachte temperatuur dinsdag namiddag (WRF)

.

Woensdag lijkt vervolgens de warmste dag van de week te worden: in Brabant en Limburg is dan zelfs lokaal ruim 27 graden mogelijk! Vanwege de wat toenemende oostelijke wind, maakt zeewind minder kans en zal het ook op de stranden duidelijk warmer zijn. Doordat de luchtvochtigheid iets omhoog gaat, zal het buiten echter wel wat broeierig warm gaan aanvoelen. In de namiddag en avond trekken ook enkele wolkenvelden vanuit het zuiden binnen die de zon vaker afschermen. Tot een bui komt het woensdag waarschijnlijk nog niet, of het moet later in Zeeland gebeuren.

Dit soort fraaie taferelen zullen we de komende dagen vaker zien rond zonsopkomst! Credits: Nicky Wagenvoort

Later kans op onweer?

Donderdag ontstaat boven Frankrijk en Spanje een zogenaamd 'thermisch' lagedrukgebied (een lagedrukgebied in de warme lucht) en blijft daar tot en met het weekend rondtollen. Aan de noord- en oostzijde van dit lagedrukgebied wordt een flinke portie warme lucht Europa in geblazen, maar de vraag is nog zeer of Nederland daar ook (geheel of ten dele) mee te maken krijgt. Zo wel: dan houden de zomerse temperaturen aan met landinwaarts vaak ruim 25 graden en neemt de kans op fikse regen- en onweersbuien verder toe. Dit scenario heeft momenteel zo'n 40% kans van slagen. Indien we aan de koude kant van het lagedrukgebied vallen, zal het een stuk frisser worden met temperaturen die waarschijnlijk onder de 20 graden blijven steken. Daarbij vallen dan dagelijks ook een aantal buien. De kans hierop is ongeveer 60%. 

Veel onzekerheid dus vanaf donderdag en dat zien we ook terug in de pluimverwachting hieronder, voor regio zuid. Aanstaande vrijdag loopt de "spreiding" (koudste berekening versus warmste berekening) al uiteen van 15 tot 26 graden; op zondag 6 juni is dat zelfs van 13 tot 27 graden. Afwachten wat de komende runs ons brengen!

Temperatuur pluim voor Zuid-Nederland voor de komende 14 dagen

Foto omslag: Willy Bonnink-Naves

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen