Geminiden niet zichtbaar in Nederland

Bewolking en neerslag gooit roet in het eten

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Geminiden niet zichtbaar in Nederland

Geminiden niet zichtbaar in Nederland

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 12 december 2016 09:14 uur
Laatste update: 13 december 2016 15:43 uur
Elk jaar rond 14 december bereikt een grote wolk met ruimtegruis de aardse atmosfeer. Wanneer het helder is, kunnen wij dat waarnemen als vallende sterren. Helaas is het dit jaar bewolkt en valt er regen.

Bewolkt en kans op regen

Het hoogtepunt van het aantal vallende sterren in de Geminidenzwerm is aanstaande dinsdag rond 22:15 uur. In heldere condities moeten er ongeveer 35 vallende sterren per uur te zien zijn. Echter vallen de Geminiden dit jaar samen met een volle maan, waardoor alleen de meest heldere meteoren zichtbaar kunnen zijn. Helaas zullen we de meest heldere meteoren ook niet kunnen zien. De kans is erg groot dat het dinsdagavond tijdens het hoogtepunt van de Geminiden bewolkt is en er ook van tijd tot tijd regen valt. 

Veel lage bewolking en kans op regen. Verre van ideaal

Opnieuw een supermaan

Het is 14 december volle maan. Net als in de voorgaande 2 maanden, staat de maan dichterbij de aarde dan normaal; een supermaan. Een supermaan is voor ons een fractie groter en feller door de kleinere afstand tussen maan en aardde. Zo dichtbij als de afgelopen volle maan in november komt de maan dit keer niet. Mogelijk dat we woensdagavond een glimp kunnen opvangen van de volle maan. Dan is de kans op enkele opklaringen het grootst.

Stofdeeltjes van komeet Phaeton

Net als bij andere zwermen van vallende sterren, zoals de Perseïden in augustus, zijn de Geminiden afkomstig uit een stofwolk in de ruimte die onze atmosfeer binnendringt. De stofwolk van de Geminiden is een restant van een inmiddels uitgedoofde komeet, genaamd Phaeton. Wanneer gruis in de stofwolk de atmosfeer binnendringt, worden ze afgeremd door de aanwezige lucht. Hierbij komt gigantisch veel warmte vrij, waardoor de stenen brokken gaan gloeien. Vanaf dit moment zien wij dit als een oplichtende 'vallende ster'.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen