Een blog van de storm die 23 februari over Nederland trok
22:45 uur:
De wind gaat om, niet alleen op de Wadden maar ook in het binnenland en dat gaat niet zonder slag en stoot. Het is goed te merken want de wind trekt sterk aan en de temperatuur daalt. De wind komt nu uit de noordwesthoek. Het zal nog even onstuimig (aan zee soms nog 9 Bft) blijven maar vannacht zal de wind geleidelijk afnemen waarna we morgen een betrekkelijk rustige dag krijgen met een paar buien en zonnige momenten.
Wij sluiten nu het live-blog.
22:00 uur
De wind draait naar het noordwesten en op de Waddeneilanden is dat goed te merken. Na betrekkelijke rust trekt de wind daar weer aan en kan even stormachtig worden. Het windveld trekt naar het oosten de Duitse Bocht in. Vannacht wordt het geleidelijk rustig. Met de invallende noordwestenwind daalt de temperatuur ook spectaculair.
21:30 uur:
Aan zee woedt nog steeds een westerstorm en in Hoek van Holland wordt net de zwaarste windstoot van de dag geregistreerd, 116 km/uur. In N-Holland, Z-Holland en Zeeland wordt nog windkracht 9 gemeten. Op zee zien we de wind langzaam draaien naar het noordwesten. Hieronder de maximale windkracht links en de windstoten rechts, tot nu toe gemeten op de KNMI stations.
20:45 uur
Een venijnig windveld duikt het zuidwesten van het land in, net zuid van de regenband die het land binnen krult. Het levert op Hoek van Holland weer een windkracht 10 op. Ook de landelijk, zwaarste windstoot van de dag op een KNMI station werd daar geregistreerd, 116 km/uur.
20:20 uur
Het is nog niet voorbij hoor. In Zeeland gaat het flink tekeer en Woensdrecht registreert net een windstoot van 110 km/uur. Ook in het de Achterhoek blijft de wind nog hard doorblazen en in Limburg zijn ook problemen op de weg nu. OP de A73 staat een vrachtwagen op de vangrail. Code oranje blijft voorlopig nog van kracht.
@vid @BasSteenbekkers https://t.co/czAYHS7TtY pic.twitter.com/dEBLti867l
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 23 februari 2017
19:20 uur
Kijk, dat bedoelen we. In Vlissingen piekt de wind nog even naar een zware storm, 10 Bft, met een zeer zware windstoot van 107 km/uur. Ook bij Hoek van Holland en IJmuiden komt de wind boven de 100 km/uur uit.
18.50 uur
Nog steeds zijn er zware tot zeer zware windstoten, maar steeds minder vaak komen ze boven de 100 km/uur uit. Blijf dus nog steeds alert want ook die ene forse windvlaag kan je verrassen.
17.35 uur
#Storm houdt zich goed a/d verwachting, prettig. Zeer zware #windstoten nu tot diep in het land. Geregeld 100 km/u. https://t.co/ybMh5R2wZb pic.twitter.com/p02WyMShhD
— Weerplaza.nl (@Weerplaza) February 23, 2017
17.10 uur
Een vliegtuig is in problemen gekomen tijdens de landing op Schiphol. Het rechter landingsgestel lijkt het te hebben begeven. Meer info uiteraard via de nieuwssites. Ten tijde van het ongeluk waren de windstoten ongeveer 90 km/uur op het vliegveld, zo'n beetje het maximum tijdens deze storm waarschijnlijk. Om 17.15 uur werd één van de start- en landingsbanen weer in bedrijf genomen.
Hieronder beelden van de landing waarbij een windvlaag de draagkracht onder één vleugel ineens wegblaast. Gevolg: een te harde maar verder wel zo te zien een gecontroleerde landing.
Vliegtuig gecrasht op Schiphol. #storm pic.twitter.com/oprEo4791D
— DiNozzo (@DiNozzoHV) February 23, 2017
16.40 uur
Actuele verkeersinformatie volg je via: Verkeerplaza.nl
De windstoten zorgen, zoals verwacht, met name in het verkeer voor flink wat hinder. Op diverse plaatsen hebben vrachtwagens de strijd tegen de wind verloren. De Houtribdijk is afgesloten en ook rondom Rotterdam zorgen de windstoten voor lange files en problemen.
De verkeerslichten op de N207 houden het niet. @DolfOnline ziet dat ze naar beneden komen in de buurt van de A4. pic.twitter.com/SR0jQRONlG
— VID (@vid) February 23, 2017
16:14 uur
(Deze verversen elke 10 minuten)
15:50 uur
In Vlissingen is inmiddels officieel sprake van storm, maar IJmuiden piekt inmiddels met windstoten boven 110 km/uur en een gemiddelde wind van 10 Bft (zware storm). Er is officieel pas sprake van een zware storm wanneer het uurgemiddelde 10Bft of meer is.
Het kon vandaag natuurlijk niet uitblijven:een officiële storm. Voor een officiële storm moet er op een KNMI-meetpunt een uur lang een gemiddelde windsnelheid van 9Bft worden gemeten. In Vlissingen was het rond 15:50 zo ver. De laatste storm dateert van 20 november in het afgelopen jaar.
Het hoogtepunt van de storm verwacht Weerplaza aan het begin van de avond. Maar tussen 16:00 en 20:00 kan de wind vooral aan zee flink pieken met windstoten tot ongeveer 130 km/uur. In het binnenland kan het ook flink waaien met een stormachtige wind, 8 Bft met windstoten tot 110 km/uur.
Laat vanavond en vannacht, wanneer storm Doris, of Thomas, naar het noorden van Polen trekt, zal bij ons de wind gaan afnemen. In het begin van de nacht kunnen er nog windstoten voorkomen rond het IJsselmeer, maar al snel zal de wind afnemen tot hard aan zee, 7 Bft en matig boven land, 4 Bft.
Door de heftige wind is er op verschillende plaatsen stormschade ontstaan. Momenteel gaat het vooral om omgevallen bomen en afgebroken takken. Op onder andere de Houtribdijk (Flevoland - Noord-Holland) en op de van Brienenoordbrug waaiden vrachtwagens om door de zijwind.
15.00 uur
Op de Ban Brienenoordbrug is de eerste vrachtwagen is de eerste vrachtwagen al geschaard. De windstoten zijn nog lang niet op hun sterkst dus neem de waarschuwingen serieus.
In Engeland schijnt iemand te zijn omgekomen door de storm en via twitter worden we overladen door omgewaaide bomen en dergelijke. In Schotland heeft de storm voor een pak sneeuw gezorgd. Komende nacht veroorzaakt de storm ook in Denemarken sneeuwval.
13.50 uur
Het komende uur bereikt het stormveld onze westkust. De wind gaat nu dus voor langere tijd waaien met windkracht 9, vanaf 16 uur soms tippend aan een zware storm, windkracht 10. Ook de windstoten zullen vanaf nu geregeld 100 km/uur en meer bedragen.
De hoogste windsnelheden verwachten we nog steeds tussen 16 en 20 uur. Vanaf nu is wel het moment om niet meer op zee actief te zijn en om na te denken of de wind een impact kan hebben op wat je buiten doet.
13.20 uur
ALERT Emirates A380 #EK17 just did a go-around due to gusts up at 42 kt at Manchester. Watch: https://t.co/pvXE9CRKq6 #stormdoris pic.twitter.com/Yr8m45x36e
— AIRLIVE (@airlivenet) February 23, 2017
Vliegtuigen hebben grote moeite om te landen, zowel op Schiphol als op andere vliegvelden die geraakt worden door de storm. Hierboven beelden van een Airbus 380 die zijn landingspoging afbreekt richting het vliegveld van Manchester.
13.10 uur
Meetpunt IJmuiden heeft de primeur van de eerste stormmeting! Daar is als eerste een 10-minuten gemiddelde van windkracht 9, gemeten tijdens de passage van het koufront. Vanaf 15 uur breidt de storm zich langs de hele westkust uit.
12.30 uur
De passage van de storm in beeld. Meeste wind in de namiddag en vroege avond.
12.20 uur
@sthelensstar tree fell over on Delph Lane, Whiston! #stormdoris pic.twitter.com/rPBstivvhM
— Amy McCabe (@AmyMcCabe) February 23, 2017
12.00 uur
Weerplaza verwacht de westerstorm met name in het westen en noordwesten. Ook het IJsselmeer maakt kans op windkracht 9, storm. De zeer zware windstoten van 100 km/uur en meer verwachten we in een groot deel van
11.50 uur
Om 11.30 uur werd de eerste zware windstoten langs de westkust gemeten. Meetpunt IJmuiden registreerde een uitschieter van 100 km/uur.
De windtoename heeft te maken met het koufront dat nu vlak voor de westkust ligt. Rond het koufront zitten forse windvlagen, ook regent het even harder. Zeer lokaal zijn onweer en hagel ook mogelijk. Het front trekt van west naar oost dus tussen nu en 14 uur krijgt het hele land met een korte windpiek te maken.
De echte storm komt in de namiddag en avond.
11.00 uur
Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather.
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.