Modelbespreking: einde zomerdip

Alfred Snoek
Geschreven door: Alfred Snoek
Vandaag 10:30 uur Update: Vandaag 14:01 uur
Na een aantal wisselvallige en koele zomerdagen, gaat de temperatuur omhoog en komt ook de zon beter uit de verf. Toch ligt een buienstoring op de loer.

Herstel

Relatief koele lucht wist zich de afgelopen dagen uit te spreiden over het noordwesten van Europa, en zo beleefden we in Nederland zowaar een echte zomerdip. Regionaal is de afgelopen 48 uur behoorlijk wat regen gevallen, waardoor in delen van Groningen, Drenthe en gebieden rondom het IJsselmeer al zo'n 40 tot 70 mm regen is gevallen. Normaal valt er in juli in deze delen van het land zo'n 85 tot 90 mm dus met nog een paar buien deze maand en in deze delen van het land is de normale hoeveelheid regenwater al opgevangen.

Links de neerslag die tussen 1 en 8 juli is gevallen en rechts de gebruikelijke hoeveelheden neerslag over de gehele maand juli. Bron: KNMI.

Vanuit het westen komt echter een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en uiteindelijk vormt zich donderdag een losse hogedrukkern boven de Britse eilanden die vanaf vrijdag dan weer deels wordt opgeslokt door een hogedrukgebied boven Lapland. Door de invloed van hogedruk in de nabijheid van ons land volgt een snel herstel van het zomerweer. De zon gaat vaker schijnen, buien blijven grotendeels uit en de temperatuur weet ook winst te boeken.

Woensdag, donderdag en vrijdag schijnt de zon regelmatig. Vooral in de middag vormen zich ook stapelwolken en ondanks dat een enkele stapelwolk langs de oostgrens nog net kan uitgroeien tot een lichte bui, blijft het op de meeste plaatsen gewoon droog. Met een wind uit noordelijke richting is het vlak aan zee maximaal 20 of 21 graden, landinwaarts is het enkele graden warmer. In Brabant en Limburg wordt het woensdag zo'n 24 graden, de dagen erna is het met 25 of 26 graden zelfs zomers warm.

Koudeput

Hoewel de luchtdruk boven het westen en noorden van Europa stijgt, blijft de luchtdruk in het oosten van Europa relatief laag. Een bel met koude lucht op hoogte, een zogenaamde koudeput, zal de komende dagen in dit deel van Europa het weer zelfs behoorlijk negatief beïnvloeden.

Nabij de koudeput valt de komende dagen flink wat regen. In Polen, Tsjechië en Slowakije zijn regio's waar zelfs meer dan 100 mm regenwater naar beneden komt. Ook het oosten van Zweden krijgt in de loop van de week (wederom) veel regenwater te verwerken. Bron: Imweather

Op de noordelijke Balkan valt vandaag en morgen flink wat regen. Met name in Slovenië, Kroatië en Roemenië komt regionaal een behoorlijke hoeveelheid regenwater naar beneden. Ook in Hongarije, Slowakije, Polen en het westen van Oekraïne valt veel regen. 

De koudeput boven het oosten van Europa blijft een aantal dagen vrijwel op dezelfde plek liggen, maar schuift in de loop van het weekend iets naar het westen. Bewolking en buien kunnen daardoor later in het weekend ook ons land bereiken. Tot die tijd valt in het zuiden van Polen, in bergachtig gebied, 100 tot lokaal misschien wel 200 mm regenwater. Voor vandaag en morgen zijn hier al waarschuwingen uitgegeven voor eventuele overstromingen en het gevaar hierop is later deze week met de soms traag trekkende buien niet direct geweken.

Hitte blijft uit

Door de aanwezigheid van de koudeput boven het midden van Europa en hogedruk boven Scandinavië en de Noordzee, blijft de wind bij ons vaak uit een noordelijke richting waaien. Het zorgt ervoor dat van tropische hitte met temperaturen van 30 graden of meer voorlopig geen sprake zal zijn, en dat de temperaturen de komende dagen zelfs voor velen aangenaam zijn. Pas zondag komt wat vochtige lucht richting ons land waardoor het misschien wel wat benauwder kan aanvoelen.

Op de 500 hPa-dikte kaart van zaterdag kunnen we de belangrijkste spelers duidelijk terugvinden. Koude lucht op hoogte met aan de grond een markant lagedrukgebied is zichtbaar boven Polen. Hogedruk is aanwezig boven Scandinavië en de Britse Eilanden. Bron: Imweather

Op basis van de meest actuele weerkaarten zien we ook volgende week hogedruk boven het noorden en westen van Europa en lagedruk boven het oosten van Europa met nog altijd regionaal forse buien. Wij zitten wat dat betreft net op de grens. Soms kunnen de buien via Midden-Europa tot ons land doordringen, maar veel vaker is het droog, met geregeld zonneschijn en in het binnenland temperaturen die oplopen tot rond een zomerse 25 graden.

Foto voorzijde: Marijke van der Sluis

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen