Zeevonk flonkert aan de kust

Raymond Klaassen
Geschreven door: Raymond Klaassen
2 mei 2025 14:20 uur Update: 2 mei 2025 16:29 uur
De afgelopen avonden en nachten was het meerdere keren raak en werd er felgekleurd zeevonk waargenomen langs de Nederlandse kust.

Collega Wouter van Bernebeek was zelf ook toeschouwer van het prachtige schouwspel en maakte veel beelden die in onderstaande video te zien zijn.

Hoe ontstaat zeevonk?

Zeevonk wordt veroorzaakt door een miniscuul eencellig zee-organisme: Noctiluca scintillans. Na een warme dag kan dit algje bij de juiste omstandigheden voor een licheffect zorgen. Wanneer veel van deze algjes in het water zitten, de alg komt is dan tot bloei gekomen, kan het zeewater blauwig kleuren.  Dit gebeurt als de alg in contact komt met zuurstof. Dit kan bijvoorbeeld bij een golfslag of bij waterspetters die ontstaan als je door het water rent. Hoe donkerder het is, hoe beter zichtbaar zeevonk is.

Dit natuurlijke, blauwige licht ontstaat door een chemische reactie in het organisme. We noemen dit  Bioluminescentie. Vuurvliegjes kunnen dit licht ook maken net als sommige diepzeevissen die het licht gebruiken om hun prooi te lokken.

Het is altijd lastig om aan te geven of er zeevonk zal zijn. Belangrijk is een rustige zee na een warme dag. Zeewater mag ook niet te koud of te warm zijn en natuurlijk moet de alg die het licht veroorzaakt voldoende aanwezig zijn. Het gaat om details. De beste kans maak je op een mooie avond in de late lente of vroege zomer.

Foto in thumbnail: Wouter van Bernebeek

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen